Bujiile si utilitatea lor

Ce sunt si cum functioneaza bujiile?

Bujiile reprezinta principalul element in sistemul de aprindere al unui autovehicul si se clasifica in doua categorii: bujii cu scanteie (specific motoarelor pe benzina) si bujii incandescente (specifice motoarelor diesel). Spre deosebire de bujiile incandescente care au rolul de a porni la rece un motor diesel, bujiile normale (cu scanteie) au rolul de a emite scanteia necesara pentru aprindere combustibilului in camerele de ardere. Bujia este o piesa foarte importanta in regimul de functionare al motorului, fara de care motorul nu ar avea aprindere si implicit nu ar porni.

Cel mai frecvente defectiuni ale bujiilor sunt:

  • cablaj defect (intrerupt, izolat incorect sau neizolat, ars etc);
  • conectori murdari sau oxidati;
  • sigurante arse;
  • modul de comanda si calculator de injectie defecte;
  • magistrala defecta;
  • pornire dificila sau imposibilitatea de a porni de pe loc in conditii de temperaturi joase;
  • fum negru-albastru;
  • functionarea zgomotoasa a motorului.

Cum se schimba bujiile?

Cea mai confortabila metoda de a schimba bujiile este sa le comanzi de pe un magazin online de piese auto, cu certitudinea ca sunt exact componentele de care ai nevoie. De cele mai multe ori este recomandata schimbarea intregului set de bujii pentru functionarea uniforma a motorului. De asemenea, este recomandata verificarea starii bujiilor la fiecare 90.000 km si schimbarea acestora preventiv la 100.000 km. Nu uita sa soliciti verificarea bujiilor incandescente la revizia periodica a autoturismului, precum si inscrierea schimbarii bujiilor in cartea de service.
Pentru schimbarea propriu-zisa a bujiilor, este important sa stii ca nu este recomandat sa schimbi bujiile pe cont propriu, insa in ce priveste verificarea bujiilor, acesta nu este foarte complicat: se desface tresa de curent a fiecarei bujii in parte, se ia o lampa de control de 12V sau un multimetru, iar bornele se pun una la borna pozitiva a bateriei si una la capatul fiecarei bujii. Daca bujia este intr-o stare buna, becul lampii se va aprinde.
Pentru schimbarea bujiilor sau orice alta operatiune ce tine de inlocuirea unor piese auto sau reparatii auto este recomandata vizita la un service auto specializat.

Service Auto Constanta Autorizat RAR

Service Auto Autorizat RAR Constanta

Lasă un mesaj

Aboneaza-te la
newsletter

Noi te vom anunta de ofertele noastre prin mail!

Accept
Setări ×
×